ISTORIJA RAFTINGA

Od nekadašnjeg prevoza stabala kroz opasne i nepristupačne klance reke Tare i Drine do jednog od najpopularnijih turističkih mesta na svetu, rafting Tarom je jedna od najstarijih sportskih aktivnosti na našim prostorima.

Nekadašnji spust rekom Tarom na splavovima se nije nazivao rafting ni splavarenje već triftarenje. Triftarenje je predstavljalo jeftin vid transporta balvana s kraja 19. veka organizovanog od strane Austrougarske vlasti. U početku, triftarenje se odvijalo samo na desnoj strani obale reke Tare da bi se vremenom proširilo čitavom dužinom sve do Mojkovca. Triftarenje su obavljali posebno odabrani radnici nazvani triftari a triftovima je ogromna količina drvne gradje transportovana. Na začelju trifta nalazila se Hodarica (poslednji trift) čiji je zadatak bio da otiskuje zaostala stabla. Vrlo težak i opasan posao je bilo triftarenje ali u tom trenutku neophodan za triftare da prehrane svoje porodice. Upravo na ovom mestu, neke od najzanimljivijih legendi i priči su nastale kao i začetak onoga što danas poznajemo kao rafting.

Slabo šta je ostalo zapisano o ovim poduhvatima, na našu veliku žalost, ali usmeno predanje se zadržalo do današnjih dana a više o tom specifičnom istorijskom trenutku možete saznati u muzeju Stare Hercegovine u Foči.

Danas je rafting na reci Tari jedan od najposećenijih turističkih atrakcija. Kategorisan od III-IV stepena po medjunarodnoj skali kategorizacija reke, svake godine okuplja sve veći broj zaljubljenika u ovaj sport. I potpuni početnici u njemu uživaju, uz pomoć naših obučenih skipera. Rame uz rame sa Koloradom i rekom Zambezi, rafting na Tari je iskustvo koje kad se jednom proba, uvek mu se rado vraća.

Specifična klima koja vlada ovim prostorima, netaknuta priroda i naizgled neukrotiva reka u kombinaciji daju jedno od najlepših mesta za odmor. Nenaviknuta na toliko zelenilo i blizinu prirode, čula se kod naših posetilaca izoštravaju da bi se vrlo brzo stopila sa okolinom.

Kako bi Vaš užitak i odmor bili što potpuniji, Adrenalin kamp Tara Vam stoji na raspolaganju za sva Vaša pitanja, sugestije i komentare kao i organizovanje Vaše rafting avanture.

Dobrodošli!

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *